Wat is kW, kWh, kwartiervermogen en kwartiervermogenpiek in het capaciteitstarief ?

kW ("kilowatt") = het huidige onmiddellijke verbruik van een elektrisch toestel (elke seconde dus, eigenlijk zelfs elk duizendste van een seconde). Dat noemt men het vermogen, het 'vermogen' van een toestel om te presteren. Bijvoorbeeld een wasmachine. Die heeft een vermogen, wanneer het aan het verwarmen is, van ongeveer 3 kW. Dat is haar vermogen om al dan niet snel te kunnen verwarmen. Sommige hebben een lager vermogen (kunnen minder snel opwarmen), andere hebben een hoger vermogen en kunnen dus sneller opwarmen. Zo ook bij motoren: sommige zijn "sterk" (hebben een hoge kW), andere zijn zwakker en hebben een lage kW.

kWh = ("kilowattuur" en dus NIET 'kilowatt per uur' zoals sommigen zeggen, maar dus ook niet 'kilowatt' [zie hoger]). Het aantal kWh is het energieverbruik van een machine of toestel over een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een uur, maar het kan ook langer of korter). Je berekent het aantal kWh dat een machine verbruikt door de kW (zie hierboven) te *vermenigvuldigen* met het aantal uren dat de machine werkt. Als je kilowatt *per* uur zegt, zou dat een *deling* betekenen, maar dat zou hier dus een foute definitie zijn.

Dus nog eens: kWh is kW x h (heur in het Frans) en niet kW/h.

Mocht een wasmachine een uur lang verwarmen, dan verbruikt ze tijdens dat uur 3 kW x 1h = 3 kWh. Als ze continu verwarmt, zie je tijdens dat verbruik geen verandering in het vermogen, het vermogen is dan altijd hetzelfde, namelijk 3 kW.

Als dezelfde wasmachine geen vol uur, maar slechts een kwartier continu verwarmt, dan is haar vermogen nog altijd 3 kW, maar haar verbruik over dat kwartier is dan maar 3 kW x 1/4 h = 0,75 kWh.

De elektriciteitsmeter van Fluvius meet het aantal kWh die alle toestellen in je huis over een bepaalde periode hebben verbruikt (bijvoorbeeld tijdens een maand = 24 x 31 = 744 uren).

Hij kan natuurlijk ook over een veel kleinere periode meten, bijvoorbeeld over bovengenoemd kwartier. De elektriciteitsmeter houdt het verbruik gewoon continu bij in zijn teller. Het verbruik van een kwartier is dan gewoon het verschil tussen de tellerstand op het einde van dat kwartier en de tellerstand in het begin van het kwartier.

Dan komen nu tot de begrippen en "kwartiervermogenpiek". Het laatste woord zegt het zelf: het moet gaan over een piek (in het vermogen) en over een kwartier.

Uit bovenstaande weten we dat indien je gedurende een kwartier 0,75 kWh hebt verbruikt – en het verbruik op een constante hoogte blijft – het vermogen van dat toestel 3 kW bedraagt. In een berekening uitgedrukt is dat: "0,75 x 4 = 3". Omdat we dat berekend hebben op basis van een kwartierverbruik, noemen we dat het *kwartiervermogen*. Bij constant verbruik is dat natuurlijk ook gewoon het vermogen van het toestel.

Nu is het in werkelijkheid zo dat de wasmachine wel een kwartier of langer zal draaien, maar tijdens een bepaald kwartier toch niet altijd haar vol vermogen zal geven. Als het water warm genoeg is, slaat de verwarming af. Als het water vervolgens afkoelt, slaat ze weer aan. Een wasmachine zal dus niet elk kwartier hetzelfde verbruiken.

Stel dat ze in een bepaald kwartier maar 0,70 kWh heeft verbruikt, omdat haar verwarming af en toe eens heeft uitgestaan tijdens het draaien, dan hebben we, gebruik makend van dezelfde formule voor het berekenen van het kwartiervermogen: 0,70 x 4 = 2,8 kW. En toch was het vermogen van het toestel 3 kW, namelijk tijdens het opwarmen. Door een zeker gemiddelde te nemen tijdens dat kwartier, via die berekeningsformule, zijn we tot een lager getal gekomen voor wat we gemakshalve het kwartiervermogen blijven noemen.

De elektriciteitsmeter van Fluvius berekent na afloop van elk kwartier wat het kwartiervermogen was van al je verbruikers samen. Als je tijdens een bepaald kwartier wat meer aanstaan had dan een wasmachine, zal je natuurlijk ook meer hebben verbruikt dan de beschreven 0,75 of 0,70 kWh. Met een totaal verbruik over een kwartier van bijvoorbeeld 1,85 kWh, wordt je kwartiervermogen volgens de gekende formule 1,85 x 4 = 7,4 kW. De elektriciteitsmeter slaat dat getal dan op in zijn geheugen, tenminste indien ... dat getal groter is dan het vorige berekende kwartiervermogen dat in dezelfde maand al werd vastgesteld. Op dat ogenblik wordt het opgeslagen getal dan de *kwartiervermogenpiek* genoemd of ook wel gewoon 'vermogenpiek', al is dat eigenlijk fout. Het gaat namelijk over het hoogste kwartiervermogen in de betrokken maand ooit gemeten.

Fluvius zal je dan, via je energieleverancier, kosten aanrekenen op basis van die kwartiervermogenpiek, en dat dus elke maand (en bij enkel jaarfacturatie natuurlijk optellen over de 12 aflopen maanden). Afhankelijk van welke netbeheerder in jouw gemeente actief is, is je kost voor het netgebruik, in de volksmond capaciteitstarief genoemd, gelijk aan de geregistreerde kwartiervermogenpiek x een bepaald bedrag.

Is je kwartiervermogenpiek van die maand kleiner dan 2,5 kW, dan betaal je toch nog een minimum kost van 2,5 x dat bepaald bedrag. Dat 'bepaald bedrag' is ongeveer 4,3 à 5 euro, afhankelijk van netbeheerder tot netbeheerder. Elke maand betaal je dus steeds minimaal 8,5 à 10 euro aan capaciteitstarief. Voor elke kW aan kwartiervermogenpiek boven 2,5 in een bepaalde maand, betaal je 4,3 à 5 euro.

Conclusie

Voor de goede verstaander van dit alles: als je in het begin van de maand goed hebt opgelet en je met veel moeite je kwartiervrmogenpiek laag hebt kunnen houden, maar op het einde van de maand wat pech hebt, betaal je toch voor de piek van het einde van de maand.

Omgekeerd: als je in het begin van de maand je kwartiervermogenpiek niet in toom hebt kunnen houden, heeft het financieel gezien nog weinig zin om voor de rest van de maand voorzichtig te zijn in je verbruik.

Het mooie is wel dat een plots of groot gelijktijdig verbruik, dat minder dan een kwartier lang duurt, toch geen aanleiding geeft tot een hoge kwartiervermogenpiekkost in je capaciteitstarief.

Toemaatje

Naast je capaciteitstarief voor de kwartiervermogenpieken, betaal je aan de netbeheerder ook nog een kWh-kost voor je verbruik zelf. Dat bedraagt ongeveer 6 à 7,5 cent /kWh, naargelang de netbeheerder die in je gemeente actief is.